Tudjon NEM-et mondani, javasolja a life coach

Nos ez nem kifejezetten egy life coaching Budapest, vagy life coaching Miskolc téma, egyszerűen egy tapasztalat, amire megpróbálok egy lehetséges megoldást mutatni. Nap mint nap találkozunk jobbnál-jobb ajánlatokkal lehetőségekkel, életünk számos területén.

Legyen szó akár egy új üzleti lehetőségről, egy új termék kipróbálásáról, egy utazási ajánlatról, egy biztosításról, hirdetési lehetőségről, és még folytathatnám. És a life coach sem kivétel, én is kapok naponta legalább 1-2 telefonos és 3-4 e-mailes ajánlatot.

A tapasztalat az, hogy akik valamit el akarnak adni (mivel jutalékos rendszerben dolgoznak), elég rámenősek, amit az emberek nagy része nem szeret. Sokan megijednek a határozott értékesítőtől és nem mondanak NEM-et, hanem próbálják arrébb tologatni a döntést. Pontosabban a nem a döntést (hiszen az már a fejükben megszületett és nemleges) de ennek közlését próbálják késleltetni.

Hogy miért? Mert ez kényelmetlen számukra, kívül esik a komfortzónán. Az emberek nem szeretik a konfliktusokat felvállalni, és egy ilyen „NEM” is konfliktust szülhet, hiszen a másik fél rákérdezhet, hogy: „De miért nem?” És akkor magyarázkodni kell, ami pedig kínos. Kínos, ha nem tud nemet mondani, ebben segít most a life coach.

Így mond nemet a life coach

Mutatok néhány technikát, amit én használok, és Ön is fogja tudni alkalmazni a mindennapok során. Garancia persze nincs rá, mert nem minden értékesítő tudja elviselni a nemet. De ez nem baj 🙂

A lényeg, hogy az Ön erőforrásairól (pénzéről, idejéről) csakis Ön rendelkezik, ezt tartsa szem előtt. Ha valaki erre pályázik, és Ön nem hajlandó ezt megosztani vele, akkor a legegyszerűbb, ha nyíltan megmondja, elkerülve ezzel a későbbi „zaklatást”, és stresszt.
Mondom, hogy én milyen technikát használok:

  1. Ha nagyon gyorsan le akarok zárni egy beszélgetést, akkor a következőt mondom: „Köszönöm, hogy hívott, nem érdekel az ajánlata. Szép napot kívánok, viszonthallásra.”
  2. Alkalmazhatja a szendvics módszert is. Megköszöni az ajánlatot, biztosítja, hogy jó, NEMET MOND, majd közli, hogy esetleg később.
    „Köszönöm, hogy rám gondolt, és tetszik az ajánlata, de (most) nem kívánok élni vele, esetleg majd később”
    Ebben a mondatban benne van az is, hogy akkor később ő fog keresni, így még hozzátehet azt, hogy „amint aktuális keresni fogom„.
  3. Ha nagyon nem megy az előző kettő, akkor a következő mondja ezt: „Ne haragudjon, most nagyon nem alkalmas, kérem küldje át e-mailben és jelentkezni fogok.” Ezek után e-mailben megírhatja, hogy nem érdekli az ajánlat.

Néha a rámenős értékesítőt nehéz lerázni, és jön „de miért nem érdekli”, meg a kifogáskezelés. Egy jó mondat erre: „Az időmet és a pénzemet is én osztom be saját magamnak. Hoztam egy döntést, nem érdekel az ajánlata, és kérem tartsa ezt tiszteletben.”

Amikor a life coach is elképed 🙂

Néhány héttel ezelőtt felhívott egy hölgy, akinek a cége pályázatírással foglalkozik, és szerette volna, ha előfizetek a pályázatfigyelő szolgáltatásra.

Én közöltem vele, hogy köszönöm, hogy rám gondolt, de nem érdekel az ajánlata.

Rákérdezett, hogy miért. Ok, gondoltam belemegyek a játékba, és válaszoltam: „Azért nem érdekel a szolgáltatása, mert nem fizetek előre ilyen szolgáltatásért. Beszéljük meg, hogy mire van szükségem, és ha talál ilyen pályázatot, annak a munkadíját és sikerdíját természetesen vállalom”.

Erre ő azt mondta, hogy nekik előfizetéses rendszerük van, és csak így működhet a dolog. Ismét megköszöntem, és közöltem vele, hogy ebben a formában nem érdekel az ajánlata.

Arra gondoltam, hogy itt elbúcsúzunk, és mindenki megy a dolgára. De nem ez történt. A cégéről beszélt, hogy mióta vannak a piacon, milyen sikeresek, stb… Még csak véletlenül sem rólam, vagy az én céljaimról. A végére már mondtam neki, hogy mialatt engem megpróbál meggyőzni valamiről, ez idő alatt már lehet, hogy 2 üzletet is megköthetett volna.

Erre ő valami hasonló mondattal zárta le a beszélgetést: „Jól van Kedves Zsolt! Ha Önt nem érdekli az a sok milliárd forint, ami az EU-ból érkezik, és ez nem zavarja, hogy nem az Öné hanem a konkurenciájáé lesz, akkor legyen.” Majd bontotta a vonalat 🙂

No komment….