Szülő-gyerek problémák

Szülő és gyermeke között nap mint nap fordul elő kisebb-nagyobb konfliktus. A gyermeknevelés nehéz és felelősség teljes feladat, mely közben sokszor felmerülhet a kérdés: „Biztosan jól csinálom?”

Az egyik probléma a másikat szüli, így sokszor tanácstalannak, tehetetlennek érezi önmagát. Nevelési hibákat mindenki követ el, hiszen emberek vagyunk, de meg kell tanulnunk mindazok kiküszöbölését.

szülő-gyerek problémák, szülő-gyerek coaching

 

Kamaszkorban a legnehezebb

Gyermeke, főképpen kamasz korszakába lépve belső feszültséggel küzd, érzelmileg kifejezetten labilis, viselkedése pedig gyökeresen eltérhet az addigitól. Ekkor már sokak fejében a mit és hol rontottam el, kérdés kezd el megfogalmazódni.

Jobb ha tudja, mindez a neveléstől teljesen független és természetes dolog. A kamaszodástól független problémák viszont már a szülő-gyermek kapcsolatra vezethetőek vissza. Problémáik megoldásának érdekében először saját hozzáállását és viselkedését kell végiggondolnia, megváltoztatnia, hiszen az nem más, mint egy, a gyermeke elé állított tükör.

Önmaga megváltoztatásával  arányosan fog gyermeke hozzáállása és viselkedése átalakulni. Amennyiben tiszteletet vár gyermekétől, azt először önnek kell tanúsítania, így tanítva őt respektusra.

 

Szabályok felállítása

Bizonyos szabályok és határok felállítása, azok betartatása rendkívül fontos, hiszen később, gyermeke felnőve azok szerint tájékozódhat életében. A felállított szabályok és határok átlépésének következményekkel, „büntetéssel”, azok betartásának pedig dicsérettel, jutalommal kell járnia, mely máskülönben is rendkívül fontos ezen esetben pedig ösztönző.

Amennyiben bizonyos dolgokért büntetést ígért, abból ne engedjen, gyermeke minden esetben számoljon tettei következményével. Ha túl sokat enged, gyermeke nem fogja komolyan venni. Büntetése legyen igazságos, melyet az adott körülmények figyelembe vételével szabjon. Sose veszítse el türelmét, ne legyen agresszív és végkép ne tettleges.

Amennyiben gyermeke még kisiskolás, ne állítson fel egyszerre több szabályt számára és ne várja tőle, hogy azokra később is minden esetben emlékezzen, mert nem fog! Legyenek elvárásai, de csak a körülményeknek megfelelő mértékkel.

Ügyeljen rá, hogy a felállított szabályokat önnek semmilyen estben sem szabad megszegnie. Amennyiben tiltott a káromkodás gyermeke számára, vigyázzon rá, hogy ön se tegye közelében, hiszen ilyenkor felmerül benne a kérdés, ha önnek szabad, neki miért nem? A már sokat ismételgetett „mert én már nagy vagyok, nekem szabad” sokáig nem lesz kielégítő válasz számára.

 

A gyermeknevelés felelőssége

Gyermeke megfelelő nevelése rendkívül fontos, hiszen nem csak befolyásolja de meg is határozza későbbi személyiségét és életét. Mindez rendkívül nehéz, főképpen pedig felelősségteljes feladat.

A szeretet, a kölcsönös tisztelet, és a megfelelő családi légkör kialakítása minden harmonikus szülő-gyermek kapcsolat alapja.

 

Hogyan segíthet a life coaching a szülő-gyermek problémák megoldásában?

 • A life coaching csak akkor lehet eredményes, ha Ön elkötelezett a probléma megoldásában, és hajlandó is tenni érte. Gyermeke legyen legalább befogadó.
 • Az ülések során feltárjuk a szülő és gyermeke közti problémákat és azok okait.
 • Megnézzük, hogy gyermeke milyen serdülőkori problémákkal küzd, vannak-e valamilyen zavarok, kommunikációs problémák.
 • Megvizsgáljuk, hogy milyen szülői aggodalmak vannak és ezek mennyire valósak.
 • Megnézzük továbbá, hogy gyermeke milyen célokkal rendelkezik, mit szeretne.
 • A problémákra közösen keressük a megoldást, oly formában, hogy minden félnek vállalnia kell valamit.

 

A life coaching célja és várható eredménye

 • Kevesebb veszekedés,kevesebb stressz.
 • Szerető család, nagyobb családösszetartás.
 • Közös célok.
 • Nehézségek könnyebb leküzdése.
 • Egészséges, önbizalommal teli, céltudatos gyermek.

 

Hogyan tovább? Miben segíthetek Önnek?

Kérem kattintson:

 1. Jelentkezem life coachingra!
 2. Szeretném tudni, hogy működik a coaching a gyakorlatban.
 3. Kérdésem lenne…

.

.