Anyagi problémákkal küzdök

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbben küzdenek bizonyos anyagi problémákkal, nehézségekkel. Sokan hónapról hónapra élnek, beosztva minden forintot, csak a legelengedhetetlenebb dolgokat megvásárolva.

Az emberek többségének nincsenek megtakarításai, így egy hirtelen felmerült probléma, baleset következtében, vagy egy munkahely nélküli időszakban nem tudná számláit kifizetni.

anyagi problémák

 

A hónap végén sokan teszik fel a kérdést: „hová tűnt a fizetésem”?

A fenti kérdésre sokan nem tudnak tényleges és kimerítő választ adni. Nyilván azt válaszolná, hogy számlákra, bérletre, élelmiszerekre, és a többi. Az ennél pontosabb meghatározásra azonban képtelen lenne, mivel azt nem minden esetben tartja számon.

Sokan olyan környezetben, családban nőttek fel, melyben nem volt, vagy nincs pénzügyi kultúra. Ennek köszönhetően később sorra követheti el az alapvető pénzügyi hibákat. Ha nincs céljainak megfelelő pénzügyi terve, sok esetben még csak át sem látja költekezéseit.

 

Pénzügyi terv

Anyagi helyzetének javítása, stabilizálása érdekében készítsen pontos, alapos és minden téren körültekintő pénzügyi tervet. Papírra vetve anyagi helyzetét, részletesen és pontosan láthatja majd bevételeit, kiadásait, valamint az azokból adódó lehetőségeit.

Pénzügyi terve legyen reális, ne becsülje túl a várható bevételeit, máskülönben saját magát csapja be, akár anyagi kárt is okozva ezzel. Mivel terve által pontosan átláthatja pénzügyeit, már bármikor képes lesz beavatkozni a szükséges területen. Amennyiben jelen pénzügyi gondjait hitel felvételével igyekszik megoldani, különösen elengedhetetlen egy pénzügyi terv elkészítése.

 

Sok kicsi sokra megy…

Mindezeken felül külön, szintén részletesen tervezze meg kiadásait is, ügyeljen arra, mit és hol vásárol meg. Amennyiben minden vásárlásnál következetes, jelentős összeg maradhat zsebében. Gondolja át mi az, amire feleslegesen költi pénzét.

Ügyeljen az energiatakarékosságra, melyről manapság sokan megfeledkeznek. Amennyiben átmegy egyik szobából a másikba, kapcsolja le a lámpát és kapcsolja ki a tv-t, éjszakára húzza ki a laptopját, vagy ha elmegy otthonról, vegye le a fűtést.

Ne tartson fel fölöslegesen olyan előfizetést (pl. újság, mobilinternet, TV, konditerem) amelyet nem használ ki teljes mértékben. Figyeljen arra is, hogy mivel utazik, néha az ember feleslegesen költ taxira. Továbbá vizsgálja felül hitelkártyáit is, ugyanis annak kamatai jelentősek, és ha lehet, minél előbb fizesse vissza.

 

Önmagát is fizesse ki!

A kötelező kifizetések után fontos, hogy saját magát is kifizesse!

Az adott lehetőségeihez mérten minden hónapban rakjon félre bizonyos összeget, melyhez NE (vagy csak a legvégsőbb esetben) nyúljon. Amennyi pénze megmarad ezután, azt ossza be a hónap hátra lévő részére.

Célszerű rendelkezni valamilyen megtakarítással, hiszen ha munkahelye megszűnik, vagy esetleg baleset éri, akkor azonnal pénz nélkül marad. Ilyenkor jó, ha van annyi félre tett pénze, mellyel átvészelheti ezt az időszakot.

 

Fontos a pénzügyi nevelés

Bizonyára szeretné, ha később gyermekei sem esnének pénzügyi hibákba, ezért fontos, hogy minél korábban, már gyermekkorban elkezdje megtanítani őket a pénz értékére és beosztására. Erre a legtökéletesebb módszer a teljesítményhez kötött zsebpénz.

Ha időben kezdi gyermeke pénzügyi nevelését, akkor jó pénzügyi szokásokat tanulhat. Gyermeke így felnőtté válva felelősséggel kezelheti pénzügyeit, spórolni és befektetni fog.

 

Hogyan segíthet a life coaching anyagi problémák esetén?

 • A life coaching csak akkor lehet eredményes, ha Ön is elkötelezett a probléma megoldásában, és hajlandó is tenni érte.
 • A coaching ülések során feltárjuk az Ön jelenlegi kiadásait és bevételeit.
 • Felmérjük teljes anyagi helyzetét.
 • Ezek után készítünk egy pénzügyi tervet.
 • Megvizsgáljuk, hogy pénzügyi tervével összhangban milyen költségcsökkentő, vagy bevételnövelő lehetőségek vannak.

.

A life coaching célja és várható eredménye

 • Csökken az anyagi problémák miatti nyomás és stressz.
 • Tudatában lesz anyagi helyzetének és lehetőségeinek.
 • Rendelkezik egy kidolgozott pénzügyi tervvel, ami biztonságot nyújt.

 

Hogyan tovább? Miben segíthetek Önnek?

Kérem kattintson:

 1. Jelentkezem life coachingra!
 2. Szeretném tudni, hogy működik a coaching a gyakorlatban.
 3. Kérdésem lenne…

 

.