Képtelen vagyok dönteni

Életünk során nap mint nap kiesebb-nagyobb döntéshelyzetekbe kerülünk, annak számtalan területén ütközünk dilemmákba, legyen az magán, vagy munkahelyi jellegű.

Egy kritikus döntés meghozatala mindannyiunk számára nehézséget jelent, egy pillanatra mind megállunk elgondolkodván – most jobbra, vagy balra tartsunk?

Egy súlyosabb dilemmával szemben sokan pánikba esnek a kialakult kényszerhelyzet miatt, egy esetleges döntéshozatal után pedig napokig őrlődnek – biztosan jól döntöttem?
.

döntéshozatal, nem tudok dönteni, képtelen vagyok dönteni

 

A döntéshelyzetek sokfélék lehetnek:

 • néha tisztán látszik egy-egy választás következménye,
 • néha a rossz és a kevésbé rossz között kell döntenünk,
 • néha pedig beláthatatlan annak következménye. Ezen helyzetek okozhatják a legnagyobb dilemmákat, hiszen nem ismerjük azok későbbi kimenetelét.

 

A kedvező lehetőségekből sem könnyű választani

Bizonyos esetben két kedvező lehetőség közötti választás jelent nehézséget, mert képtelen bármelyik elengedésére.

Nézzünk egy egyszerű példát, mondjuk mikor egy pékségben állva kell dönteni két kedvenc süteménye között, nem tudtatja, hogy a mákos, vagy a diós lesz-e finomabb. A mákosat választva, bármennyire is finom volt az, felmerülhet a kérdés – talán a dós finomabb lett volna?

Más a helyzet, ha a példában nem kedvenc süteménye, hanem mondjuk 2 felkínált munkalehetőség közül kell választani.

Vannak, akik „észérvek” alapján döntenek, vannak akik azonnali döntést hoznak, és utána azon agyalnak, hogy „de mi lett volna ha nem ezt választom…” Sokan pedig csak meghátrálnak, inkább nem is döntenek, nem választanak a felkínált „süteményekből”.

 

Egy döntés ára

Egy döntés mindenképpen lemondással jár, melyet bizonyos célok elérésének érdekében teszünk. A helyes döntés meghozatalához minden esetben valamilyen cél megléte szükséges. Rosszabb esetben ezen cél jelentheti döntéseinek elkerülését is, hiszen a nem döntéshez szintén egy döntés meghozatala szükséges.

Bár döntéseinek következményeit sok esetben nem láthatja, azok meghozatala mindenképp szükségszerű, értelmetlen halogatásuk. Amennyiben elégedett lenne párkapcsolatával, vagy munkahelyével, eleve fel sem merülne a döntés kérdése.

Ilyenkor tegye fel magának a kérdést, jobb e az adott munkahelyén, vagy párkapcsolatában toporognia, csak mert az jelenleg biztosnak vélt, vagy mert az már jó pár éve tart és rengeteg szép emléke fűződik hozzá?

 

Hogyan segíthet a life coaching a döntéshozatalban?

 • A life coaching csak akkor lehet eredményes, ha Ön is elkötelezett a probléma megoldásában, és hajlandó is tenni érte.
 • A coaching ülés során először is megvizsgáljuk, hogy valóban döntéskényszerben van-e.
 • Ezek után a feltárjuk a lehetséges döntési alternatívákat, megvizsgálván, hogy melyik milyen előnnyel, vagy kockázattal jár.
 • Majd közösen kielemezzük az alternatívák következményeit, és megvizsgáljuk azok hatásait az Ön életére.

 

A life coaching célja és várható eredménye

 • Csökken az Önre nehezedő nyomás, és stressz döntése miatt.
 • Az alternatívák, és a következményeik tudatában jobb döntést tud hozni.
 • Élete pozitív irányba változik helyei döntése(i) után.

 

Hogyan tovább? Miben segíthetek Önnek?

Kérem kattintson:

 1. Jelentkezem life coachingra!
 2. Szeretném tudni, hogy működik a coaching a gyakorlatban.
 3. Kérdésem lenne…

.

.