Nincsenek igazi céljaim

Napjai egyre csak telnek, és úgy érzi, hogy valami hiányzik az életéből?

nincs motiváció, motiváció vesztés, kiégés, célok, célkitűzés

 

A célok fontossága

Beszéljünk munkahelyi, vagy magánéletről, minden területen szüksége van célokra. Célok nélkül nincs, ami előre lendítse, sikertelenné válik, üresnek érzi életét. Tudnia kell mit akar elérni, célokat kell maga elé tűznie, melyekhez minden körülmények között ragaszkodnia kell és beépíteni életébe.

Mindenki másról álmodik, mindenkinek más a fontos. Ami az Ön számára fontos célt jelent, az másnak talán jelentéktelen lehet.

 

A célokról

Kitűzött céljai között helyet kell, hogy kapjanak rövidtávú célok (pl. egy könyv elolvasása), középtávú célok (pl. 10 kg-os fogyás), illetve hosszútávú célok (pl. aktív nyugdíjas évek).

Beszéljünk bármilyen kitűzött célról, később minden téren pozitív hatással bír életére, előre viszi, közeledve hozzá sikerélményekkel gazdagodik, elérve azt pedig sikeressé válik.

A kitűzött rövid-, közép- és hosszútávú célokon felül rendelkeznie kell egy „fő” céllal, ami az életcélja (lehet például az, hogy segíteni az embereknek életük jobbá tételében).

 

Célkitűzés – de hogyan?

 1. Elérni kívánt céljának kitűzése előtt fontos, hogy feltegye magának a kérdést, mi az, ami igazán érdekli, boldoggá teszi, amivel szeret foglalkozni, hiszen fontos, hogy szinte gyermeki lelkesedéssel tudjon annak megvalósításán „dolgozni”.
  .
 2. A célkitűzés mindig írásban történjen! Az élet számos területére tűzhet ki célokat:
  • Személyes célok
  • Egészséggel kapcsolatos célok
  • Önfejlesztési célok
  • Munkával kapcsolatos célok
  • Lelki célok
  • Anyagiakkal kapcsolatos célok.
 3. Állítson példaképeket önmaga elé, például egy sportolót, akinek fizikumát szeretné elérni, így hónapról-hónapra közeledve annak fizikumához, lépésről-lépésre éri a sikerélmény. De lehet példakép a célkitűzés során egy élő, vagy akár már nem élő személy is, akár egy nagy politikus, bölcs ember, vagy üzletember.
  .
 4. Céljai kitűzését követően készítse el annak megvalósítási tervét – (pl. minden hónapban félre teszek 20.000 Ft-ot nyugdíjas éveimre, vagy naponta mozgok 30 percet és kerülöm a magas kalóriatartalmú ételeket, hogy lefogyjak.)
  .
 5. Bár felmerülhetnek váratlan akadályok, ezeket menet közben biztosan áthidalja, a fontos az, hogy ne adja fel, így egyre közelebb ér céljaihoz. Folyamatosan lelkesítse magát, amikor csak teheti, sőt ha a cél egy új autó, akkor üljön bele egy kereskedésben (vagy egy hasonló autóba), így lelkesedése nem lankad
  .
 6. Előfordulhat, hogy a célhoz vezető úton elveszti az iránta való lelkesedését. Ilyenkor szükséges a motiváció. Tegye fel magának a kérdést: „Miért is szeretném ezt a dolgot?” (Pl. „Miért is szeretnék lefogyni?” – A válasz pedig: „Hogy csinosabb legyek.”, vagy hogy „Beleférjek régi ruháimba.”, esetleg „Sikeresebb legyek a párkeresés során”.)

Mindenki számára szükséges célokat felállítani, ez viszi előre a munkájában és a magánéletében, élete ettől válik teljessé. Célok nélkül felmorzsolja a hétköznapok szürkesége, ezért fontos célt választani, melyben személyisége és élete egyaránt kiteljesedhet.

 

Hogyan segít a life coaching a célkitűzésben?

 • A life coaching csak akkor segít, ha Ön elkötelezett élete megváltoztatásában és hajlandó tenni is érte.
 • A coaching ülések során feltárjuk az Ön kompetenciáit, és „bekapcsoljuk” célkövető mechanizmusát.
 • Ezek után megbeszéljük az Ön álmait, vágyait, és ezek alapján számos területen kitűzzük a fő célokat.
 • A célok alapján meghatározzuk az alcélokat, és készítünk egy részletes, határidővel ellátott cselekvési tervet.
 • Segítek értékelni az elért eredményeket, sikerélményeket, és az esetleges „kudarcot” (pontosabban MÉG el nem ért eredményt) kezelni.

 

A life coaching célja és várható eredménye

 • Tudatában lesz, hogy céljai viszik előre és hogy Ön is egy célkövető ember.
 • Részletesen kidolgozott és leírt célokkal rendelkezik élete fő területein.
 • Megtanulja megvalósítani céljait, ezáltal egy sikeres és boldog emberré válik.
 • Tudni fogja kezelni a határidőre nem megvalósított célokat.

 

Hogyan tovább? Miben segíthetek Önnek?

Kérem kattintson:

 1. Jelentkezem life coachingra!
 2. Szeretném tudni, hogy működik a coaching a gyakorlatban.
 3. Kérdésem lenne…

 

 

.