Nem használom ki a képességeim

Kivétel nélkül, mindenki tehetséges valamiben. Mindannyian rendelkezünk olyan képességekkel, adottságokkal, melyekkel mások nem, vagy nem annyira kiemelkedően. Valamiben mindenki kitartóbb vagy ügyesebb mint mások.

Van aki minden előképzettség nélkül gyönyörűen tud rajzolni, van akinek kiváló érzéke van egy bizonyos hangszerhez, van aki pedig kezdettől kiemelkedően teljesít valamely sportágban. Bizonyos téren mindannyian rendelkezünk másoknál jobb adottságokkal, így nyilván van, amiben ön is tehetségesebb, kimagaslóbb másoknál.

nem használom ki képességeim

 

 

Kiemelkedő képességeink

Kiemelkedő képességeinkkel általában mindannyian tisztában vagyunk. Mindenki tudja, hogy jól rajzol-e, vagy sem. Bizonyára Ön is tudatában van annak, hogy miben nyújt vagy nyújthatna kiemelkedőt, képességei és tehetsége felhasználásával. Ismeri abban erősségeit és persze gyengeségeit.

Hogy ki miben tehetséges azt többnyire egyszerű eldönteni, hiszen amiben  tehetségesek vagyunk, azzal szeretjük időnket tölteni. Amennyiben tudja mik az erősségei, az egyetlen dolga, hogy megfelelően fejlessze és kihasználja őket.

Gyakorlás útján minden képesség fejleszthető.  A különböző adottságok fejlesztése sosem jár a szó szoros értelmében vett munkával. Aki eleve tehetséges egy adott hangszer elsajátításához, bár hosszú és kemény, akár évtizedes gyakorlás, munka áll előtte, sosem fogja azt annak tekinteni, a gyakorlás minden egyes percét örömmel fogja megélni.

Amennyiben egy adott téren, például egy sportágban nem feltétlenül tehetséges, de ezzel szemben akár profi szintet szeretne elérni abban, a megfelelő mennyiségű és minőségű gyakorlással képes lehet arra, idővel felérhet tehetséges társaihoz. Aki eleve tehetséges, sokszor esik azon hibába, hogy nem fejleszti képességeit, mondván neki úgy sincsen rá szüksége. Ennek köszönhetően a tehetségesek és a kevésbé tehetségesek, de sokat gyakorlók bármiben elérhetnek ugyan azon szintre. Az igazán nagy, kivételes sportoló, vagy zenész akkor születik, mikor a tehetség kitartással és szorgalommal párosul.

 

 

Amennyiben tudatában van képességeinek és azok fejlesztésének fontosságával, már csak önön múlik, hogy azon a bizonyos téren kihasználja tehetségét. Ennek egy bizonyos cél meghatározásával kell kezdődnie. Ha tehetséges gitáros és híres zenész szeretne lenni, elemezze pontosan hol is tart most ebben és mindig határozza meg, mi az, ami éppen eggyel nagyobb feljebb lépést jelenthet és közelebb viheti végleges céljához. Fontos, hogy bármennyire legyen lelkes, egyszerre túl nagyot soha ne álmodjon. Az igazán nagy, végleges cél eléréséhez több, kisebb cél kijelölésén át vezessen az útja, így folyamatosan motivált maradhat, mindig sikerélményekkel gazdagodhat.

 

 

 

Fontos, hogy minden esetben kamatoztassa és bontakoztassa ki tehetségét, mondhatni számoljon el azzal önmagának és azoknak akiknek ezzel örömöt szerezhet. A cél felé vezető út, tehetség ide, vagy oda, sosem volt egyenes. Feléje közeledve számtalan hibát véthet, de minden esetben tanuljon belőlük. Bármennyire jó valamiben, mindig fejlessze képességeit és sose feledje, a szorgalom, a kitartás és igyekezet minden esetben, kivétel nélkül meghozza gyümölcsét!

 

.