Hol a határ, meddig lehet változtatni?

Ez volt az a kérdés, amelyet ma kaptam. Egy úr tette fel nekem egy life coaching során. Pontosítani akartam, ugyanis nem értettem pontosan a kérdést.

Erre ő azt kérdezte, hány éves koráig tud változni az ember? Ugyanis ő már 65 éves, rengeteg mindenen túl van, sokat tapasztalt, és nem biztos abban, hogy az elmúlt 6 és fél évtized beidegződéseit el lehet-e hagyni.

A life coaching ülés ezek után kérdésekkel folytatódott. Átbeszéltük, hogy milyen problémái vannak, amit itt most nem részletezek. Nagy vonalakban családi problémákról volt szó (közte és párja közt, illetve a gyermekek közt).

Elmondtam neki, hogy a life coach csak akkor tud segíteni, ha az ügyfél is akarja, mire ő biztosított arról, hogy képes megtenni bármit, hogy megváltozzon konfliktusokkal teli családi élete (pont ezért választotta a life coaching -ot).

Feltártuk részletesen a problémákat, amelyek nyomasztják életében, ezek után pedig elkezdtük közösen keresni a megoldást.

A life coaching ülés végére ez az úr azt mondta nekem: „Zsolt, nem is gondoltam volna, hogy még hajlott korom ellenére tud újat mutatni. Mostmár elhiszem, hogy az évtizedes berögződések is megváltoztathatók. Hazamegyek, és azonnal hozzálátok a házi feladatnak. És alig várom a következő life coaching ülést.”