Ne kritizáljon másokat – mondja a life coah

Sokan szeretnek véleményt, kritikát megfogalmazni másokkal szemben, ugyanis másokat kritizálni sokkal könnyebb, mint saját magunkban keresni a hibát.

De miért is kellene másokat kritizálni? Ettől jobb lesz Önnek? Elárulom, hogy NEM! Lehet, hogy úgy tűnik elsőre, hogy jól odamondta neki, de végső soron ezáltal azt mutatta ki, hogy Ön is sebezhető.

Miért rossz a kritika?

  • A kritika negatív, tehát önmagának sem használ vele.
  • Hibás értékítéletet alakíthat ki, ha mindenki más rossz, csak ön a tökéletes.
  • Ha sokat mondja a másiknak árt vele, ugyanis a másik fél egy idő után elhiszi amit mondanak neki.
  • A folyamatos kritizálás tönkretehet barátságokat, párkapcsolatokat. Ugyanis senki nem akar egy olyan emberrel sokat együtt lenni, aki csak a másikat akarja bántani.

Mit javasol a life coach?

Azért, mert valaki másképp gondolkozik, más az értékítélete, vagy nem ért velünk egyet, az még nem ok arra, hogy kritikát fogalmazzon meg vele szembe. Ehelyett inkább próbálja meg látni a helyzetet az Ő szemével is.

Aztán hajlamosak vagyunk vagyunk megszólni olyan embereket is, akik megbántanak minket, vagy valamilyen vélt vagy valós sérelem áll fenn velük kapcsolatban. Erre life coach -ként a kommunikációt javaslom, üljenek le szemtől szemben és beszéljék át nézeteltéréseiket.

Life coach tipp: Ha mindenképp kritikát szeretne megfogalmazni

Ha valami rosszat is tett, nem kell lerohanni az illetőt és mindent a fejéhez vágni. A kritika célja nem a másik megbántása kell, hogy legyen, hanem a visszajelzés, és a probléma kijavítása.

Ha tudja, meg is tudja mutatni, hogy mi a helyes, vagy el is mondhatja, de nem sértő módon. Life coach tipp: kezdje egy dícsérettel, és aztán fogalmazza meg a kritikát, majd zárja ismét egy dicsérettel. Így a msáik fél nem azt fogja érezni, hogy most ez az ő földbedöngölése volt.

Szakértő segítségre van szüksége? Jelentkezzen life coaching ülésre.

 

További olvasnivaló: