A life coaching akkor nem működik, ha…

A hétvégén egy régi ismerősömmel találkoztam, és többek között megtárgyaltuk azt is, hogy ki mivel foglalkozik, ki miből él (ez ugye jó magyar szokás).

Elmondta, hogy ő és a párja mivel foglalkozik, majd rákérdezett, hogy én miből élek. Én elmondtam, hogy life coach vagyok, továbbá trénerként is dolgozom (pl. az önbizalomtréning, amiről beszéltem már).

Lefordította, hogy a life = élet, coach = edző, tehát lifecoach = életedző. Ezek után megkért, hogy beszéljek arról, hogy mit is csinál egy life coach. Nos dióhéjban elmondtam neki, hogy az embereknek segítek problémáik megoldásában.

Nagyjából felvázoltam, hogy milyen problémákban segíthet a life coaching, és hogy mi is ez a gyakorlatban. Illetve, hogy egy life coaching ülés 45-90 perces, és a problémától függően 4-6 alkalommal kell találkoznunk.

Erre ő: „Na nekem beszélhetnél 10 percig, de utána úgyis otthagynálak…” Erre azt válaszoltam, hogy „Ok, Te nem vagy az ügyfelem.”

Tulajdonképpen ezzel nincs is semmi gond, ugyanis nem vagyunk egyformák, van aki szereti a szalámit, és van aki nem. Van akinek van szüksége, és igénye, hogy egy life coach szakember segítsen, és van akinek nincs.

 

A life coaching nem működik, ha nincs rá igény!

Ha valaki nem tudja, hogy mit csinál egy life coach, és nincs tisztában azzal, hogy miben is lehet egy ilyen szakember a segítségére, nos az az ember valószínűleg nem is fog ilyen szolgáltatást igénybe venni.

Sőt még ha tudja, hogyan segíthet a life coaching, még akkor sem biztos, hogy jelentkezik egy ülésre. Ennek több oka lehet, nézzünk pár példát:

  • Úgy gondolja, meg tudja oldani a saját problémáit külső segítség nélkül is.
  • Nem akar megnyílni egy másik embernek, vagy nem akar másnak beszélni a problémáiról.
  • Lehet, hogy nem tudja, vagy nem akarja kifizetni a life coaching díját.

Erőszakkal tehát nem fog működni. Ha viszont megvan az igény, és az elhatározás, akkor jelentkezzen life coaching ülésre.

Ha szeretne életén változtatni, de nem tudja, milyen területeken segíthet a life coaching problémája megoldásában, erről a PROBLÉMÁK menüpontban olvashat.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.