Probléma a kapcsolatomban

Egy párkapcsolatban (vagy házasságban) megannyi módon merülhetnek fel problémák. Ezek származhatnak a párkapcsolatokat alapvetően jellemző félelmekből, ilyen lehet az elhagyástól, vagy a megcsalástól való félelem. Sok esetben a hétköznapok őrlik fel kapcsolatát, elmúlik annak varázsa, netán munkája miatt szorul háttérbe. Előfordulhat, hogy kapcsolatában az elvárások válnak eltérővé, a felgyülemlett stresszt párján vezeti le, saját gondjait a másik félre vetítve. Gyakran mindezt észre sem veszi, már csak a problémák felszínre kerülését követően.

 problémák egy kapcsolatban, problémák a házasságban

 

Legtöbben, már kialakult, kiforrott kapcsolatukban sem merik felfedni igényeiket, elvárásaikat. A kommunikáció hiánya párkapcsolatának minden szegmensére kihat, párja meg nem értését eredményezve. Bármilyen problémával küzdenek, annak megoldása a megfelelő kommunikáció megteremtésével kell kezdődnie.

Tisztázni kell a problémák keletkezési okát, és fel kell tárni a lehetséges megoldásokat. Fontos, hogy problémáik megoldását kölcsönösen előnyös módon igyekezzék megbeszélni. Ha szükségét érzi, ebben tud segíteni Önöknek egy life coach.

 

A leggyakoribb kapcsolati problémák

 1. Talán legfelőrlőbb probléma mind közül a különböző félelmek jelenléte, melyek minden párkapcsolat részét képzik. Félelmei gyökerezhetnek az elkötelezettségtől való félelméből, viszolyoghat az addig megszokott életének felborulásától és a függetlenségének elvesztésétől. Problémái származhatnak a csalódástól, párjának elvesztésétől és persze a megcsalástól való félelemeiből.
  .
  Hatásos megoldás, ha szembenéz félelmeivel, és rájön arra, hogy ezek nagyrészt alaptalanok. Ellenkező esetben félelmei mindig természetes részét képzik majd kapcsolatának.
  .
 2. Amennyiben kapcsolati problémája annak ellaposodására vezethető vissza, bármikor könnyen csempészhet változatosságot abba. Párjával válasszanak új, közös, mindkettejük által szívesen végzett tevékenységeket, melyeket építsenek be addig szürkének vélt hétköznapjaikba. Igyekezzen minden nap meglepni párját valami aprósággal, egy-egy az asztalon vagy hűtőszekrényen hagyott üzenettel, képpel vagy egy szál virággal.
  .
 3. Előfordulhat, hogy elhanyagoltnak érzi magát, ha párja sokat és sokáig dolgozik, esetleg munkája után túl sok időt szentel szeretett hobbijának. Ne tartsa mindezt magában, tudassa, hozza párja tudomására azon igényét, hogy több időt szeretne a társaságában tölteni. Támogassa elfoglaltságainak esetleges átszervezését, amennyiben teheti, bizonyos feladatok átvállalásával segítse, így több időt tölthet társaságában.
  .
 4. Egy párkapcsolat minden esetben két, különböző személyiség kapcsolatát jelenti. Eltérő személyiségeiknek köszönhetően sok esetben másképpen gondolkozhatnak, eltérőek lehetnek igényeik, például másképpen szeretnének közös pénzükkel bánni, más dolgokra elkölteni azt. Minden esetben egyeztessék terveiket és elvárásaikat, így megismerhetik a másik fél szempontjait, ezek későbbi figyelembe vételével, kölcsönösen előnyös kompromisszumok megkötésével javíthatnak ezen problémáikon.
  .
 5. A pénzügyi problémák felmerülésének hátterében sok esetben egyéb, már meglévő probléma állhat. Gyakran előfordul, hogy a munkahelyi és egyéb gondok során felgyülemlett stresszt az addig nyugalmat jelentő otthonába viszi és azt párján, családján vezeti le. A stressz levezetésének érdekében iktasson életébe különböző sporttevékenységeket, vigyen bele változatosságot, találjon egy önnek örömöt és ami még fontosabb, kikapcsolódást jelentő tevékenységet, melyben levezetheti a felgyülemlett stresszt.

 

Természetesen egyéb problémák is felmerülhetnek egy kapcsolatban (házasságban). Beszélhetünk a családi, vagy párkapcsolati konfliktusok esetében gyermekek által generált konfliktusról, szülők, vagy barátok miatti konfliktusok, a szabadidő eltérő felhasználásából adódó összetűzésekről, de ide tartoznak a szexuális problémák, vagy valamilyen függőség által generált konfliktusok is.

 .

Life coaching a párkapcsolati problémák megoldására

Idővel sok párkapcsolatban jelentkeznek problémák, ezek megoldását a megfelelő kommunikáció kialakításával kell kezdenie. Legyen ez kapcsolatának alapja, hiszen a legtöbb probléma erre vezethető vissza. A megfelelő és kötetlen kommunikáció kapcsolata minden területére pozitív hatással bír majd.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a 2 fél már nem tud eredményesen kommunikálni egymással, vagy a megbeszélések nem vezetnek a közös cél felé. Ekkor javasolt egy szakember, egy life coach segítségét kérni.

.

A life coaching feltételei (párkapcsolati coaching)

 • A párkapcsolati coaching olyan esetekben alkalmazható eredménnyel, ahol a felek még szeretnék kapcsolatukat megmenteni, de problémájuk megoldásához külső szakértői segítségre van szükségük.
 • A coaching üléseken lehetőség van egyéni és páros részvételre is.
 • Páros részvétel esetén mindkét félnek el kell fogadni a feltételeket.
 • Mindkét félnek érdekeltnek kell lenni a kapcsolat helyreállításában, eredmények csak ebben az esetben érhetők el.
 • A felek egyforma időtartamban fejthetik ki véleményüket, nem vághatnak egymás szavába.
 • A coaching során olyan megoldásokat keresünk, amely mindkét fél számára elfogadható.

 

A life coaching (párkapcsolati coaching) célja és várható eredménye

 • A párkapcsolat vagy házasság megújítása, jobbá tétele.
 • A felek közötti összetartás megerősítése.
 • A nehézségek leküzdése.
 • A válás vagy a szakítás megelőzése.
 • Közös célok kialakítása.

 

Hogyan tovább? Miben segíthetek Önnek?

Kérem kattintson:

 1. Jelentkezem/jelentkezünk párkapcsolati coachingra!
 2. Szeretném tudni, hogy működik a coaching a gyakorlatban.
 3. Kérdésem lenne…

 

.