Túl stresszes a munkám

A munkahelyi stresszről mára mint járványszerű népbetegségről beszélhetünk, mely nem csak annak keletkezési helyére, hanem élete minden területére hatással van. A munkahelyi stresszt sok esetben az addig nyugalmat jelentő otthonába is magával viszi.

Oka társadalmunk jelenlegi berendezkedésére, működésére vezethető vissza, annak elénk állított követelményeire, nyomására. Feladatai egyre gyarapodnak, elvégzendő munkáinak határideje csökken, munkaideje meghosszabbodik, ezen felül magánéleti elvárásainak is megfelelni igyekszik, mely a stressz hatására egyre inkább háttérbe szorul. Félve munkahelye elvesztésétől, minden áron igyekszik megfelelni a fokozottan maga elé állított követelményeknek és legyűrni a maga előtt álló tömérdek feladatot.

 

munkahelyi stressz, stresszes munka, stresszkezelés

 

 

A munkahelyi stressz hatása életére

A munkahelyi stressz hatására szorongani kezd, ingerlékennyé válik, nyomott lesz hangulata. A munkahelyi stressz további tünetei az alvászavar, a fáradtság, a dekoncentráltság, vagy a fejfájás. Hatására kerüli kollégái társaságát, képtelenné válik a kikapcsolódásra, ekkor már sokak számára az alkohol, vagy rosszabb esetben a drog fogyasztása jelenti a felgyülemlett feszültség levezetését.

A munkahelyi stressz nemcsak munkájára, hanem magánéletére is fokozottan hatással lesz. Elhanyagolja magán és családi életét, kerüli rokonait, barátait. Ezenfelül pedig a stressz kikezdi egészségét is.

A magával szemben támasztott elvárások magasak, melyek megfelelni kényszerítik, be kell látnia azonban, hogy vannak korlátai, nincs olyan alkalmazott, vagy munkaerő, aki mindent képes bevállalni. A munkahelye és magánélete közötti egyensúly megőrzésének érdekében tudnia kell, mennyi az, amennyit képes magára vállalni, tudnia kell kikapcsolódni, máskülönben hamar ki fog égni.

 

A munkahelyi stressz leküzdése

 1. Ossza be, rendszerezze idejét, előre tervezze meg feladatait és minden esetben ragaszkodjon a felállított tervéhez. Amennyiben teheti, határozzon meg hosszabb határidőket egy-egy feladatának elvégzésére, tehát ami egy óráját venné igénybe, azt másfél-két órára vállalja el. Kollégáival kölcsönösen segítsék egymást, így mindenkinek több ideje maradhat.
  .
 2. Szabadidejébe mindenképpen iktasson valamilyen sporttevékenységet. Azon felül, hogy egészséges, számos kutatás bebizonyította, hogy kifejezetten pozitív hatással bír a munkahelyi stresszben szenvedőkre. Találjon egy olyan hobbit, melyet élvezettel végez, biztos kikapcsolódást nyújt magának. A hétvégét pihenésre találták ki, igyekezzen azt a lehető leginkább arra használni, családjával eltölteni.
  .
 3. Mindenkinél mást jelent a kikapcsolódás, mely lehet egy hosszú, nyugodt séta, vagy éppen egy, a pincénkben felakasztott boxzsák szétpüfölése. A fontos, hogy kiégése elkerülése érdekében tartson egyensúlyt életében, ne vállaljon annál többet, amennyire hosszú távon képes, találjon időt a biztos kikapcsolódásra, a feltöltést biztosító tevékenységeinek.
  .
 4. Bár rengeteg stresszoldó gyógyszerrel, gyógykészítménnyel, tablettával, akár stresszoldó teákkal találkozhat, azt javaslom, hogy  tartsa szem előtt problémáinak valódi okait, és azokon próbáljon változtatni.
  .
 5. Ha úgy érzi, hogy külső segítségre van szüksége a munkahelyi stresszkezelést illetően, akkor igénybe veheti life coach segítségét.

 

Hogyan csökkenti a life coaching a stresszt?

 • A life coaching csak akkor lehet eredményes, ha Ön is elkötelezett a probléma megoldásában, és hajlandó is tenni érte.
 • A coaching ülések során feltárjuk és azonosítjuk azon külső és/vagy belső körülményeket, amelyek a stresszt okozzák.
 • Megvizsgáljuk azt, hogy a stresszorok milyen érzelmi válaszreakciókat váltanak ki (pl. szorongás, harag, agresszió, kimerültség, depresszió).
 • Közösen keresünk megoldást az okok megszüntetésére.

 

A life coaching célja és várható eredménye

 • Csökken az Önre nehezedő nyomás, és stressz.
 • Munkahelyi teljesítményében pozitív változások történnek.
 • A munkahelyi stressz csökkenése élete egyéb más területein is pozitív változásokat eredményezhet (pl. hatékonyság növekedés, jobb időbeosztás, szervezettebb élet, kevesebb konfliktus, jobb kommunikáció).

 

Hogyan tovább? Miben segíthetek Önnek?

Kérem kattintson:

 1. Jelentkezem life coachingra!
 2. Szeretném tudni, hogy működik a coaching a gyakorlatban.
 3. Kérdésem lenne…

 

.