Stresszes az életem

A stresszről mára, mint népbetegségről beszélhetünk, körülvesz bennünket, a hétköznapjaink részét képzi.

Kiváltója rohanó életformánk, a velünk szemben állított elvárások (pl.a reggeli dugó és tömeg a buszon, a munkahelyi határidők, a folyton csörgő telefonunk, az esetlegesen előttünk álló vizsgák, a be nem fizetett számlák).

A stressz kihat életünk minden szegmensére, nem más Ő, mint lelki és fizikai betegségek sorozatának gyűjtőneve.

 stressz az életben, stresszcsökkentés

 

A stressz tünetei

Egy, vagy több sokáig magunkban hordozott lelki probléma idővel gyötörni kezdi testünket is.

A stressz fizikai tünetei a hasfájás, a fejfájás, az alvászavar, a magas vérnyomás, az izomgörcsök, vagy a hajhullás. Ha stresszesek vagyunk, csökken koncentrálóképességünk, teljesítményünk, romlik memóriánk és ítélőképességünk.

A stressz lehangolttá, kimerülté, ingerlékennyé tesz, rontja önképünk és általa az addig fontosnak vélt kapcsolatainkat is elhanyagoljuk. Képtelenné válunk a kikapcsolódásra, mindaddig, míg testünk és lelkünk fel nem adja és össze nem omlik.

Ilyen esetben a stresszben szenvedőknél már gyakori a káros szokások felerősödése, a túlzott dohányzás és az alkoholfogyasztás, esetenként a drogfogyasztás. A stressz ekkor már könnyen vezet depresszióhoz, szélsőséges esetekben akár öngyilkossághoz.

 

Tippek a stressz kezelésére

 • Előbb fel, majd be kell ismernünk a fennálló problémáinkat.  Gyógyszeres kezelés helyett tartsuk szem előtt, hogy a stressz lelki eredetű, amennyiben azt kezelni kezdjük, testünk vele együtt gyógyul majd.
  .
 • Találja meg az Ön számára legmegfelelőbb kikapcsolódási formát, legyen az például egy-egy nagy séta, valamilyen sport űzése, vagy egy hangszer elsajátítása, vagy egy könyv elolvasása mely biztos kikapcsolódást, emellett sikerélményt nyújthat napról-napra.
  .
 • Ne rágódjon feleslegesen olyan dolgokon, amelyre nincs ráhatása (pl. már elmúlt, vagy úgysem tud tenni semmit).
  .
 • Egy stresszes periódust párkapcsolatban sem könnyű átvészelni. Egy családban ez már fokozottan igaz, hiszen a stresszes viselkedés gyermekre is hatással lesz, rosszabb esetben ez meg is mutatkozhat viselkedésén, tanulmányain és magatartásán egyaránt. Figyeljenek egymásra párjával, lehetőség szerint legyen előzékeny.
  .
 • Igyekezzen felismerni az Ön körül élők problémáit és legjobb belátása szerint segítsen, hogy ők is felismerhessék, később kezelhessék azokat.
  .
 • Stresszoldásképp találjon egy olyan elfoglaltságot, mely fontos az Ön (és párja/családja) számára és melybe kapaszkodhat a hétköznapi mókuskerékben. Legyen az bármi, ami örömöt, megnyugvást okoz számukra és később fontos részét képezheti életüknek.

 

A stresszt nem kell teljesen megszüntetni

A stresszt teljesen nem zárhatjuk ki életünkből, mindig részese lesz annak, de fontos a lehető leginkább csökkentenünk, megtanulnunk kezelni azt. Mivel senki sem egyforma, ezen körülmények megteremtése mindenki számára mást és mást jelenthet.

Azon felül pedig létezik a pozitív stressz fogalma, amely segítő hatást vált ki életében. Míg a negatív stressz (az úgynevezett distressz) megbetegítheti az embert, a pozitív stressz (az eustressz) optimistává, produktívvá teszi az embert, növeli a koncentrációs képességet (pl. a sportolók verseny előtt, tanulók a dolgozatírás előtt, találkozás egy új kapcsolatban párjával, stb.)

 

Hogyan csökkenti a life coaching a stresszt?

 • A life coaching csak akkor lehet eredményes, ha Ön is elkötelezett a probléma megoldásában, és hajlandó is tenni érte.
 • A coaching ülések során feltárjuk és azonosítjuk azon külső és/vagy belső körülményeket, amelyek a stresszt okozzák.
 • Megvizsgáljuk azt, hogy a stresszorok milyen érzelmi válaszreakciókat váltanak ki (pl. szorongás, harag, agresszió, kimerültség, depresszió).
 • Közösen keresünk megoldást az okok megszüntetésére.

 

A life coaching célja és várható eredménye

 • Csökken az Önre nehezedő nyomás, és stressz.
 • Munkahelyi és otthoni teljesítményében pozitív változások történnek.
 • A stressz csökkenése élete egyéb más területein is pozitív változásokat eredményezhet (pl. hatékonyság növekedés, jobb időbeosztás, szervezettebb élet, kevesebb konfliktus, jobb kommunikáció).

 

Hogyan tovább? Miben segíthetek Önnek?

Kérem kattintson:

 1. Jelentkezem life coachingra!
 2. Szeretném tudni, hogy működik a coaching a gyakorlatban.
 3. Kérdésem lenne…

 

.