A life coach és a kifogások

Life coach -ként tudom azt, hogy bizonyos esetekben sokkal könnyebb egy kifogást gyártani, mint a megoldást keresgélni. Az ember zseniális abban, ha valamit nem akar megoldani (vagy nem akar kilépni kényelmi zónájából), akkor valamilyen kifogást, vagy kibúvót keres. Ha ez nem megy, akkor pedig azt próbálják megideologizálni, hogy (RAJTUK KÍVÜL) ki más lehetne a felelős.

Mint life coach, az a véleményem, ha valaki csak a kifogást keresi, az olyan, mintha a saját kudarcát, vagy sikertelenségét szeretné igazolni (akár saját maga, akár más számára). Ez pedig nem visz előre.

 

A life coach javaslata: ne kifogást, hanem megoldást keressen!

Ahelyett, hogy energiáját arra pazarolná, hogy megtalálja a kifogást, inkább arra összpontosítson, hogy a megoldást megtalálja. Tegye fel a kérdést önmagának:

  • „Hogyan oldható meg a jelenlegi helyzet?”
  • „Mit kellene tenne, hogy ez a helyzet megváltozzon?”

A megoldandó feladatokat ne problémának fogja fel, hanem kihívásként kezelje.

Ha valamihez eleve negatívan áll hozzá („lehetetlen”, „képtelenség megoldani”), akkor nagyon keservesen fog csak előre jutni. De ne is csodálkozzon, agyába ezt ültette el, hogy „nem lehetséges”.

Ha viszont konstruktív a hozzáállása (és a megoldásra fókuszál: „hogyan”), akkor az agy átkapcsol a „megoldáskereső” üzemmódba, mivel utasítva lett a megoldás megtalálására. És egy idő után jönnek is a lehetséges megoldások.

Mint life coach, kérdem én, érdemes megváltoztatni a hozzáállást? Hogy gondolja, melyik vinné előre életét? Ha kifogást és kibúvót keresne, vagy inkább a megoldásra összpontosítana?

Ha úgy érzi, hogy szakértői segítségre van szüksége, a life coach segít.

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.