Könyv vagy life coaching?

A kérdés jogos, vagyis hogyan érhet nagyobb eredményeket, ha könyveket vásárol és az ott olvasottakat ülteti át a gyakorlatba, vagy keres egy life coach szakembert és részt vesz néhány life coaching ülésen.

Ha könyvből szeretne tanulni, akkor bizony alaposan utána kell néznie annak, hogy melyik szerző könyvét olvassa. Rengeteg önsegítő könyv található a boltok polcain, jó néhányat már én is megvásároltam, és nem mondom, hogy haszontalanok lennének, de…

…és itt jön a lényeg:

Gondoljon bele: javasolnak Önnek, vagy talál egy jó könyvet a neten, irány a könyvesbolt és megvásárolja. Megvan a motiváció, elkezdi olvasni. A könyv annyira jó, hogy szinte le sem teszi, és kiolvassa 1 hét alatt. Történt már ilyen?

.
Nézzük mi történik ezután

Motivált néhány napig, és úgy gondolja, hogy IGEN, most meg fogom változtatni az életem.

Aztán jön egyik nap a másik után, jönnek a „pofonok” és a végén alábbhagy a lelkesedés. „Na majd jövő héttől elkezdem…”, vagy „hétfőtől kezdem a fogyókúrát”, „most még így van, de következő hónapban kitűzöm a céljaimat”.

És 1-2 hét alatt szinte elillan a motiváció is. A legtöbben ilyenkor sóhajtanak egyet, és bár tudják, hogy mit kellett volna tenni (mert le volt írva a könyvben), valamiért nem tesznek semmit. Aztán van, aki vásárol még egy-két könyvet és újra ugyanaz a forgatókönyv.

Miért?

  1. Mert a könyv az nem személyre szabott, emberek széles rétegeit kell megszólítania, problémáikra javaslatot adni. (Ezzel szemben a life coach csak Önnel foglalkozik.)
  2. A könyv nem tartalmaz specifikus gyakorlati útmutatást az Ön problémáinak, élethelyzetének megoldására. (A life coaching során kifejezetten az Ön problémáira keressük a megoldást.)
  3. És mert a könyv nem fogja Önt számon kérni, visszakérdezni, hogy mi történt az utolsó találkozás óta, mit tett, mi változott. (A life coach viszont megkérdezi mindezt, és segít a további eredmények elérésében.)

.
Ha mégis a könyvet választja

Ha Ön úgy dönt, hogy továbbra is könyvből szeretné fejleszteni Önmagát, akkor az alábbiakat javaslom:

  1. Olvassa el egyszer a könyvet, mint egy regényt. (Olvassa el, értelmezze.)
  2. Utána olvassa el a könyvet fejezetenként, mint egy tankönyvet. (Nyugodtan jelölje be az értékes részeket, akár ki is írhatja őket.)
  3. Végezze el az összes gyakorlati feladatot írásban, ami található a könyvben. (A gyakorlat a kulcsa a változásnak.)
  4. A gyakorlatok elvégzése után olvassa el újra a könyvet. (Sok dolgot ilyenkor fog megérteni.)

 

Ha a választás a life coach szakemberre esik

A life coaching (akár Budapest, akár Miskolc a helyszín) csak akkor segít Önnek, ha elkötelezett a probléma megoldásában. Azért kell ezt kiemelni, mert sokan azt mondják, vagy úgy gondolják, hogy IGEN, de a valóságban tenni nem akarnak életük megváltoztatásáért. A life coach nem egy varázsló, aki varázsütésre eltünteti a problémát.

A life coach segítségével feltárható a probléma, és annak oka is. A life coah kifejezetten csak Önnel foglalkozik, és nem fog általános dolgokat mondani, mint egy könyv. Irányított kérdésekkel fogja segít a probléma feltárásában, majd közösen dolgoznak ki tervet a megoldására.

 

Összefoglalásként

A könyv tehát költséghatékony eszköz, viszont a változás eléréséhez az elméletet a gyakorlatban is tudni kell alkalmazni.

A life coaching ezzel szemben már az első pillanattól kezdve személyre szóló, és gyakorlatias. Csak Önről, és a problémájának megoldásáról szól.

 

Szeretné problémáját life coach segítségével megoldani?

Life coaching Miskolc, life coaching Budapest jelentkezés itt.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.