Life coach és a vélemény

Kérdem én, Önt érdekli mások véleménye? Kinek ad a véleményére? Kit tart véleményvezérnek? Ki az, akinek nem érdekli a véleménye?

Érdekes kérdések ezek, mert véleménye mindenkinek van. És sokan számos módon ki is nyilvánítják ezt, akár szóban, akár írásban, akár verbálisan, akár tettekben.

De mint life coach kérdem én: mindig jó, ha kimondjuk a véleményünket?

Biztos vagyok benne, hogy ez megosztó kérdés. Van aki nem bántana meg másokat véleményével, míg vannak olyanok is, akikből csak úgy dől a szó. Hogy melyik a jobb? Life coach -ként nem teszek igazságot.

Viszont adok néhány hasznos tippet a vélemény kinyilvánítására:

  • Ne ítéljen el senkit!
    Valaki felett ítélkezni a legegyszerűbb dolog. Ha nem ismeri az ő szemszögét, még csak nem is tudja megítélni a helyzetét. Az ítélkezés inkább bántás, mint vélemény kifejezés.
    .
  • Ha valakit le kell tolni
    Ha valakinek nincs megelégedve pl. a munkájával, és ezt véleményeznie kell, akkor a negatíva gondolatot tegye 2 pozitív közé. Pont mint egy szendvics esetén. Mondja el, hogy eddig jól végezte a munkáját, és most itt ez és ez a baj, de reméli, hogy a továbbiakban is minden rendben lesz, egyébként ha segítségre van szüksége, nyugodtan fordulhat Önhöz.
    .
  • Ne vitázzon!
    A vita felesleges, ugyanis ha Ön más álláspontot képvisel, mint vitapartnere, akkor egy kiadós vita után sem változik meg semmi. Vagy igen? Gondoljon csak bele, amikor legutóbb pl. politikáról, vagy autókról, vagy fociról vitázott valakivel, megváltozott a véleménye?
    .
  • Ne akarjon senkit meggyőzni „észérvekkel”!
    Az előző gondolat folytatása, ha nem értenek egyet, akkor nem fogja tudni meggyőzni a másikat, csak akkor, ha felajánlja neki, hogy együtt nézzenek utána a tényeknek.
    .
  • A pozitív dicsérő vélemény jót tesz!
    Pláne ha nyilvánosan, társaságban hangzik el. Igyekezzen tehát dicsérni, és kifejteni pozitív véleményét párjának, kollégáinak, ismerőseinek. FONTOS! A pozitív vélemény csak akkor ér el eredményt, ha szívből jön, más különben mindenki érezni fogja, hogy ez csak duma.

Ön tudja kezelni az embereket? Szeretne jobb emberismerő lenni? Akkor várom jelentkezését egy life coaching ülésre.

Life coaching más városokban:

Pszichológus Debrecen, life coach Debrecen

Pszichológus Miskolc, vagy coach?

Pszichológus Eger, life coach Eger

Pszichológus Nyíregyháza, life coach Nyíregyháza

Pszichológus Ózd, life coach Ózd

Pszichológus Kazincbarcika, life coach Kazincbarcika