Tudjon NEM-et mondani 2.

Szeretném folytatni a tegnapi Tudjon NEM-et mondani, javasolja a life coach bejegyzésemet. Ugyanis nemet tudni kell mondani a munkában, családban, és az élet számos területén.

Mire gondolok?

Nézzük előszöris a munkát.

Tudatosítania kell önmagában, hogy nem csak az a munka van elvégezve, amit Ön megcsinál. Ha többen dolgoznak együtt egy projektben, nem kell minden feladatot Önnek elvégeznie.

Delegáljon feladatot beosztottjainak, vagy ossza meg a munkát kollégáival. Nem kell minden egyes új felkérésre igent mondania, ha egyébként idejébe már nem fér bele. Nyugodtan mondja meg a kollégáknak, hogy ha ezt a munkát még bevállalja, az már a minőség rovására fog menni.


Vagy beszéljünk a családi dolgokról.

Nem feltétlenül Önnek kell minden háztartási munkát elvégeznie, javasolja a life coach. Osszák meg a családon belül a munkát, nyugodtan vonja be a gyerekeket is.

HA rokon, vagy ismerős olyan dolgot kér Öntől, amit nem tud megtenni csak nagy erőfeszítés árán (pl. Önnek kellene vigyázni a testvére gyermekére, de ez csak úgy tudja megoldani, ha mondjuk kivesz egy nap szabadságot), akkor gondolkodjon, és ha úgy ítéli meg, mondjon nyugodtan nemet.

.
És ha elhívják egy termékbemutatóra?

A life coach javaslata a következő: Ha érdekli a téma, vagy egy olyan ember hívja meg, akit nagyra tart, és ideje is engedi, akkor vegyen részt rajta.

Amikor viszont a vásárlásra kerül a sor, akkor mondja el a véleményét. Ha nem érdekli a kínálat, akkor ne halogasson („térjünk rá vissza később”, „beszéljük meg a jövő héten”), hanem egyszerűen mondja el, hogy nem érdekli a dolog. Pl. „Köszönöm, hogy rám gondoltál, és nagyra értékelem, de jelenleg nem kívánok élni az ajánlattal.” Így korrekt mindkét fél számára.