Ne hasonlítsa magát másokhoz – ezt mondja a life coach

Ha jól tudom, valamivel több, mint 7 milliárd ember él a Földön (ha nem, akkor bocsánat, life coach vagyok, nem népszámláló). De igazán nem is ez a lényeg.

Az emberek szeretik másokhoz hasonlítani önmagukat, másokkal összemérni bizonyos tulajdonságaikat, eredményeiket. Life coach -ként azt kell mondja, ez jó addig a pontig, amíg Önt ez pozitív cselekvésre sarkallja, motiválja. Mint pl. egy iskolai eredménynél, vagy egy sportteljesítménynél esetén.

Azonban ha az összehasonlítás során a saját tulajdonságait, körülményeit,  vagy cselekedeteit lecsökkenti a másikéval szemben, az már kifejezetten káros.

Life coaching üléseken szoktam hallani ilyen mondatokat: „Mert ő sokkal szebb…”,   „Ő megteheti, mert sokkal tehetségesebb…”, „Neki sokkal több pénze van…”, „Mert ő sokkal jobb családból származik…” és még folytathatnám.

Tehát ha az összehasonlítás a saját negatívumok felemelésére szolgál, akkor az rombolja az önbecsülését. (Mert hát ugye ezzel nem azt emeli ki,hogy a másiknak milyen van, hanem azt, hogy ÖNNEK MI NINCS.)

A life coaching üléseken rá szoktam világítani, hogy ha vagyunk 7 milliárdan, akkor szinte biztos, hogy mindegyikünknél van szebb, okosabb ember, és vagyonosabb is. De ezért nem kell nekünk rosszul érezni magunkat.

Life coach azt javasolja, hogy inkább emelje ki erősségeit. Mindenki jó valamiben. Valószínűleg Ön is jobb nálam és az Ön környezeténél (sőt az emberek nagy részénél) valamiben. Kérdés, hogy mi ez! Megtalálta már?

Azt mondom, nyugodtan merjen különbözni. Hiszen máris különbözik! Hihetetlen, de ebből a 7 milliárd emberből nincs még egy teljesen ugyanolyan, mint Ön! És ez biztos!

Tehát azt gondolom, hogy ne a negatívumok mentén hasonlítsa magát más emberekhez. Keresse meg azt, hogy miben jobb másoknál!

Segítségre van szüksége? Egyeztessünk időpontot konzultációra.

Ha esetleg másnak szeretne segíteni, ajánlja tovább oldalamat.

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.